12.09.00 www.husbyggeren.no

Unngå katastrofe: Sjekk brannsikkerheten hjemme!

Av Trond Stenberg, Norsk Brannvern Forening 

Foto: Ove Elnan

Brann er en alvorlig hendelse med store konsekvenser for både enkeltpersoner og samfunn. Hvert år omkommer mellom 50 og 60 personer i brann - de aller fleste i egen bolig. Ca 6.000 mennesker blir påført brann- og forbrenningsskader. Dette medfører lange sykehusopphold og smertefull behandling. I tillegg til dette tapes mange uerstattelige gjenstander som fotografier, arvegods, kunst o.l. Det brenner i boliger for over 100.000 kroner hver eneste time. 


I mange tilfeller er det bare litt omtanke og enkle tiltak som skal til for at du skal unngå brann. Ha omsorg for deg selv, din familie og dine naboer. Å sette seg inn i hvordan brann kan unngås er vel anvendt tid.

Røykvarsler og slokkemidler

Det er lovfestet at alle boliger skal ha minst en godkjent røykvarsler. Hensikten med å montere røykvarsler er at vi skal få et tidlig varsel om at en brann er under utvikling. Da får vi anledning til å redde oss selv og andre som oppholder seg i boligen og slokke brannen. Det er eieren av boligen som har ansvaret for å anskaffe og montere røykvarsler. Er boligen stor eller består av flere etasjer, bør det være flere røykvarslere. Det anbefales minst en røykvarsler i hver etasje - og de bør være sammenkoblet slik at de varsler samtidig. Røykvarslere skal monteres i taket og minimum 50 cm fra vegg. Røykvarslere bør testes en gang pr. måned og hver gang vi har vært bortreist fra hjemmet over lengre tid. Batteriets levetid er vanligvis ett år. Det er også påbud om at alle boliger skal ha egnet slokkeutstyr. Vi kan velge om vi vil ha husbrannslange eller et 6 kg pulverapparat. Det beste er imidlertid å ha begge deler. Velger vi husbrannslange bør den være fast montert til en kran og rekke til alle rom i huset. Husk at vann ikke kan brukes mot brann i fettgryter, bensin og andre flytende stoffer. Et brannslokningsapparat er lett å ta med seg og fint å slå ned flammene med. Det kan brukes på alle typer branner. Det tømmes imidlertid på ca 20 sekunder så det er nødvendig at vi lærer oss å bruke det riktig. Det er viktig å vedlikeholde og kontrollere slokkeutstyret. Husbrannslangen bør kontrolleres en gang hvert år. Rull ut hele slangen og kontroller at kranen virker og at slangen er uten sprekker. Brannslokningsapparatet kontrolleres ved å se om manometerpilen står på det grønne feltet. Dette bør man gjøre en gang i måneden. En gang i året bør vi vende apparatet opp ned for å hindre at pulveret klumper seg i bunnen.

Åpen flamme

Røyking i senga, sofaen eller i godstolen er den største enkeltstående årsak til dødsbranner. Vi må aldri legge oss ned med en tent sigarett. Nordmenn har det største forbruket av levende lys pr. innbygger i Europa. Vær klar over at disse lysene ofte er årsak til alvorlige branner. Plassér aldri tente lys for nær brennbart materiale og unngå bruk av brennbare lysestaker, lysmansjetter og lys i dekorasjoner. Telys må ikke plasseres direkte på bord eller duk. Benytt en egnet telysholder som er åpen og gir god lufting. Tette holdere vil kunne gi overoppheting og farlig oppflamming. Forlat aldri et rom med brennende lys! Vær varsom ved bruk av varmepistol, loddeapparat, sveiseapparat o.l. da bruk av slike apparater medfører stor fare for brann. Sørg alltid for å ha slokkeutstyr lett tilgjengelig og fjern, eventuelt dekk over brennbart materiale. Hvis vi skal montere nytt ildsted, må vi søke om tillatelse hos bygningsmyndighetene i kommunen. Husk at feil fyring kan føre til brann. Fyr med tørr ved som gir god forbrenning og god utnyttelse av brenselet. Oppbevar aske i en ubrennbar beholder beregnet for formålet. Ikke fyll ovnen full med ved for deretter å skru igjen trekken. Fyr med god trekk og hyppige ilegg. Husk gnistfanger foran peisen. 

Ha respekt for elektrisiteten

Uforsiktig omgang med elektrisk utstyr er en av de største brannårsakene i Norge. Mange av brannene starter p.g.a. likegyldighet, uvitenhet og glemsomhet. En hyppig brannårsak er tørrkoking. Sjekk derfor alltid at komfyren og kaffetrakteren er slått av når du går til sengs for natten eller forlater huset. Ta alltid ut støpselet etter bruk. Mange av apparatene er utstyrt med termostat. Går disse i stykker kan temperaturen på kort tid øke kraftig og forårsake brann. Trekk derfor alltid ut støpselet på termostatstyrte elektriske apparater når de ikke er i bruk. Se opp for svimerker! Lyspærer avgir mye varme. Bruk derfor aldri sterkere pære i en lampe enn det den er beregnet for. Svimerker på lampeskjerm, gardiner eller møbler er et alvorlig faresignal. Elektriske ovner må aldri tildekkes, bruk ikke vifteovner og løse lamper i barnerom. Slå alltid av vaskemaskin, oppvaskmaskin eller tørketrommel når vi forlater boligen. Rengjør lofilteret i tørketrommelen etter bruk. Tette lofiltere kan gi så høy varmeutvikling at det fører til brann. Vi må skru av TV-apparatet med av/på-knappen før vi legger oss eller forlater huset. Støpsler og skjøtekontakter er svake ledd i elektriske installasjoner og feil her kan øke brannfaren. Få derfor montert et tilstrekkelig antall med faste stikkontakter. Bruk en autorisert installatør - det å være hobbyelektriker er både ulovlig og farlig! Dersom støpsler, kontakter eller sikringer blir varme er dette et faresignal. Det lokale el-tilsyn, det nærmeste el-verk eller en autorisert installatør må kontaktes snarest. Dersom vi har skrusikringer bør vi, minst en gang i året, sjekke at disse er skrudd godt til. Merker vi uregelmessigheter ved det elektriske anlegget etter lynnedslag, må vi omgående kontakte en autorisert installatør.

Oppbevaring av brannfarlige væsker og gasser

Bensin, rødsprit, lynol o.l. er væsker som karakteriseres som svært brannfarlige. Det skal ofte ikke mer enn en gnist til før det tar fyr. Derfor er det viktig at beholderne som væskene oppbevares i er tette og tydelig merket. Oppbevaring bør skje i rom med god lufting. Det er satt opp regler for hvor store mengder det er tillatt å oppbevare i boliger. Eksempler på dette er bensin, rødsprit, lynol o.l. (5 ltr.), parafin (20 ltr.), propan, vanlig løse beholdere (5 ltr.) og propan tilknyttet koking eller belysning (55 ltr). Husk at pussefiller som har vært benyttet til oljeprodukter kan selvantenne og må kastes på egnet sted eller oppbevares i tette og ubrennbare beholdere.

Rømning ved brann

Kontroller at vinduer og dører er lette å åpne og vurdér om det er behov for ekstra hjelpemidler som en rømningsstige e.l. Ved en brann er det viktig at alle som oppholder seg i boligen raskt kan komme ut. Hold rømningsveiene ryddige og åpne.

Enklere å få installert ildsted

Som et ledd i "Et enklere Norge" lettes det nå på kravene til installasjon av fyringsovner og peiser. Installasjon og vedlikehold av ildsted i eksisterende bygninger unntas fra meldings- og søknadsplikt, og medfører dermed ikke lenger noen byggesaksbehandling i kommunene. Ved installasjon av ildsted i nye bygninger eller arbeid med skorstein må man fortsatt søke kommunen om godkjenning. Unntaket fra meldings- og søknadsplikten har som forutsetning at det blir utført en kontroll av installasjonen av en kvalifisert kontrollør før ildstedet tas i bruk. Man må kunne dokumentere at produktet og installasjonen tilfredsstiller kravene i de tekniske forskrifter til plan- og bygningsloven. Feieren må også få beskjed, ettersom ny installasjon kan endre behovet for feiing.

Lag en plan!

Det er viktig at vi tar oss litt tid til å snakke sammen om hvordan vi kan unngå brann i eget hjem. Det kan starte med en samtale innen familien etterfulgt av en kritisk inspeksjon i de ulike rom. Det finnes mye opplysningsmateriell med sjekklister som kan fås hos Norsk Brannvern Forening eller det lokale brannvesen. Husk at brann er viktig før det brenner - når det brenner er det for sent å tenke over hva vi burde ha gjort. 

Sjekk brannsikkerheten hjemme - det er vel anvendt tid!