2002 www.husbyggeren.no

Varme i alle gulv?

Tekst: Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI)/Camilla Delbekk
Foto: Ove Elnan


Forskjellige typer oppvarming av gulv er i tiden. Men hvilke gulv tåler hva slags varme? Her er ekspertens råd. Og det første som bør sies er at vannbåren varme med lav temperatur er den beste oppvarmingsmetoden for alle gulv.


Du grøsser kanskje ved tanken på å trå ned på disse om morgenen, men faktum er at vannbåren varme sørger for å gi føttene dine en varm velkomst. 


Det beste valget

- Den beste kombinasjonen med varme i gulv er keramikk eller tepper, kombinert med vannbåren gulvvarme, sier Svein Eriksen i Tarkett AS. Keramikk er nesten ubehagelig uten varme. Tepper vil mange si er varmt nok i seg selv, men er kombinasjonen gulvvarme/tepper ønskelig, bør man ha et teppe laget av syntetisk garn som har en åpen kvalitet (som puster). Hvis elektrisk varme isoleres (noe den kan gjøre ved bruk av f.eks. gulvbelegg), magasinerer den opp høye temperaturer - noe mange gulv skades av etter en stund. Vannbåren varme sirkulerer hele tiden, så for høye temperaturer oppnås ikke.

Tregulv og varme

Kombinasjonen varme og parkett går også bra hvis leggeanvisning og ellers gode råd fra gulvvarme- og tregulvleverandørene tas til følge: - Her er vannbåren varme det sikreste alternativet. Lamellparkett (parkett med ulike lag) er den beste løsningen hva tregulv angår, fordi den holder seg mest mulig i ro. Massive tregulv har, på den annen side, tre ganger så store fukt- og tørkebevegelser. Når varmen tørker ut fuktigheten, vil gulvbordene også krympe. Da kan store sprekker i gulvet bli resultatet, sier Eriksen. Visse typer massiv treplank som inneholder 6,5% fuktighet holder seg fint i ro i kombinasjon med vannbåren varme. Brukes elektrisk oppvarming, bør man unngå isolerende matter o.a. Velges ferdig lakkert parkett, anbefales likevel et ekstra strøk lakk når parketten er ferdig montert. Lakken virker som lim og holder gulvbordene sammen. Husk at lakken ikke må feste parketten fast til lister eller vegger. Den må nemlig legges flytende, dvs. gulvet skal ikke festes noen steder, bortsett fra liming i not og fjær. Da kan tregulvet bevege seg slik det har behov for - uten at det sprekker opp. Her er spiker bannlyst! 
- Et alternativ er å hellime parketten til undergulvet. Dette er en løsning som vil bli mer aktuelt i tiden fremover, forteller Svein Eriksen. 
Et godt råd for å unngå skader i tregulv som følge av elektrisk gulvvarme, er å unngå "isolerende" tepper o.a. på gulvet. Det er også gunstig at systemet ikke står på hele tiden. Gi det lov til å spre varmen sin hver tredje helg i den varme årstiden. Da får tregulvet mer frihet til å bevege seg både i fuktige og tørre forhold - slik det trives best med. Treverket er også takknemlig hvis det ikke blir utsatt for varmere klima enn 27 røde grader.

Gulvbelegg og varme

Hovedsakelig finnes det to typer gulvbelegg: linoleum og vinyl. De tåler begge oppvarming, men liker seg ikke hvis det blir over 35 grader. Da gir de beskjed gjennom misfarginger. 
- Vær oppmerksom på at det finnes to typer vinylbelegg. Den ene kalles heterogen vinyl, og er bygget opp av forskjellige lag. Det øverste sjikt tar seg av slitestyrken, mens det nederste er laget av skum, og sørger for at belegget blir mykt å gå på. I midten finner vi beleggets utseende - nemlig mønsteret. Denne vinylen selges mest til private husholdninger - nettopp fordi det finnes mest av den i butikkene, sier Eriksen, og fortsetter: - Den andre typen er homogen vinyl, en kvalitet mest brukt i skoler, sykehus og kontorer, en såkalt prosjektkvalitet. Den består enkelt og greit av ett sjikt (derfor navnet homogen), og trives i våtrom også. Den kan noen ganger være utstyrt med skum i bunnen.

Riktig undergulv viktig

Ha respekt for undergulvet. Det kan gjøre store skader på gulvet ditt hvis det ikke behandles riktig. Og når gulvvarme skal bre seg utover, bør gulvet være rede til å ta imot systemet. 
- Der hvor undergulvet består av bl.a. sponplater, vil disse tørke ut og krympe når gulvvarmen har virket en stund. Sponplatene vil da øke risikoen for å skade gulvet - enten det er belegg, tepper eller tregulv som ligger øverst. Blemmer i belegg og tepper, samt sprekker i tregulv kan forekomme, advarer Svein Eriksen.
Nystøpte betonggulv må være tilstrekkelig tørre før man dekker dem med belegg som ikke slipper gjennom kondens og damp (såkalte diffusjonstette belegg). Hvis de "tettes igjen" for tidlig, vil alkalisk fuktighet dannes.
- Denne fuktigheten spiser opp limets festeevne, og kan også gi ubehagelige avgassinger, advarer Svein Eriksen til slutt.

Og ellers...

Hvis du har et helt nytt gulv, må varmen ha stått på minimum 14 dager før du starter leggingen av gulvet ditt. Slå varmen av dagen før legging, og slå den ikke på igjen før en uke etter at ditt nye gulv har flyttet inn. Enten du velger elektrisk eller vannbåren varme, er det mange forbehold å ta. De som lager gulvvarme vet hvem av gulvene som tåler lunken, og hvilke gulvtyper du bør stenge ute fra varmen.