23.02.07 www.husbyggeren.no

Takvinduer gir enda mer og bedre lys

Tekst: Siv Loraine Seljevold
Foto: VELUX


Ekspertene har lenge operert med at takvinduer gir 40 % mer lys enn fasadevinduer. Nå viser det seg å være en underdrivelse: Takvinduer kan gi minst dobbelt så mye lys som andre vinduer, og fordelene med å få lyset inn ovenfra er desto større.




Alle kjenner vi lykkefølelsen ved å våkne opp til en solskinnsmorgen som merkes innendørs, i motsetning til oppvåkning i et dunkelt rom. Dagslys kan kalles naturens egen lykkepille ettersom det stimulerer hjernens produksjon av ”humørhormonet” Serotonin, som blant annet gjør at vi føler oss vel. Dagslyset forsyner oss også med D-vitaminet som er avgjørende for mange av kroppens funksjoner. 

Det har lenge vært kjent at den mest fordelaktige måten å slippe dagslyset inn i et rom på, er via takvinduer. Det viser seg imidlertid at fordelene her er langt større enn tidligere trodd. Det konkluderer en rapport som Statens Byggeforsknings Institut i Danmark har publisert; ”Assessment of daylight quality in simple rooms – Impact of three window configurations on daylight conditions, Phase 2”.

Mer enn dobler dagslysfaktoren

Rapporten er skrevet på grunnlag av en sammenligning av dagslysforhold i enkle, identiske rom med henholdsvis like store fasadevinduer, ark- og takvinduer - eller overlysvinduer som det også kalles. I analysen er det gjort en rekke simuleringer ved hjelp av programmet Radiance Lighting Simulation System (Ward Larson & Shakespeare, 1998).
Det viste seg at takvinduet sikret vesentlig mer lys til rommet gjennom hele året – uansett orientering i forhold til himmelretninger. Samtidig var lyskvaliteten bedre, det vil si at lyset hadde en bedre spredning og større variasjon når det kom fra et takvindu.

Når man måler dagslys innendørs, er det vanligst å beregne dagslysfaktoren. Det er et mål for forholdet mellom lyset som kan måles i rommet og den belysningsstyrken som samtidig kan måles utendørs.

I den aktuelle rapporten kom det frem at takvinduet kan sikre dagslysfaktornivåer som ligger mer enn dobbelt så høyt som fasadevinduenes, og opp til tre ganger så høyt som et arkvindu. Mens takvinduets dagslysfaktor var 2,86 %, var fasadevinduets 1,41 %, og arkvinduets lå nede på 0,85 %.




Bedre lysutnyttelse

Studier viser at takvinduer også sikrer en bedre overgang mellom mørke og lyse områder i rommet når man ser direkte mot vinduet. Det betyr at risikoen for blending er mindre enn ved andre vindustyper. Et arkvindu kan lett forårsake blending fordi vinduets plassering og lysinnfall skaper en konsentrert lysstråle med svært skarpt lys fra selve vinduet. Denne ”tunneleffekten” fører også til lavere lysnivåer i rommet for øvrig, og mørkere, dystrere innendørs overflater.

Fordi lyset gjennom takvinduer blir ledet direkte fra himmelen og ned i boligen uten å reflekteres eller brytes underveis, får man en mye bedre dagslysutnyttelse enn ved andre typer vinduer. Det gir større velværefølelse ved opphold og arbeid i rommet. Samtidig er dagslyset det beste lyset for menneskeøyet – rett og slett fordi det er det mest naturlige – slik at vi ser bedre i dagslys fremfor i kunstig belysning.

Enøk med takvinduer

Best mulig utnyttelse av dagslyset gir dessuten gode muligheter for energiøkonomisering fordi behovet for elektrisk lys blir mindre. I tillegg bidrar sollyset godt til oppvarming når det er kaldt. Flere utvendige og innvendige solskjermingsløsninger gir de mulighetene man trenger for å balansere oppvarmingseffekten.

Det kan med andre ord lett betale seg å velge takvinduer der det er mulig. En sunn og naturlig lyskilde i boligen bidrar også vesentlig til et fysisk og psykisk velvære året rundt. 

Internett: www.velux.no