21.04.01. www.husbyggeren.no

Vi skulle gjort noe med badet...

Av Harald Farestad

Dette er ord som går igjen i mange norske hjem, og det er som regel kona i huset som uttaler dette. Det er hun som ofte først ser at noe må gjøres, mens den mannlige part har en "behagelig" tendens til å la det gå noe tid. Kanskje har han i tankene at han selv skal utføre dette arbeidet for å spare noen kroner. Til våren, sier han smilende til den bedre halvdel. Hvilken vår? spør kona.


Foto: Foss Fabrikker AS.

Til mannen i denne situasjonen kan vi bare si: Du kan like godt hoppe i det! Å bygge/modernisere et baderom er en større jobb enn du kan tenke deg. Kontakt en rørlegger, en fagmann som gjør jobben unna på et par uker, samtidig som du har en garanti for at arbeidet blir skikkelig utført. Du får utført arbeidet etter våtromsnormen slik at fremtidig lekkasje i gulv og vegger ikke skal forekomme. Dagens oppegående rørleggere står gjerne for hele prosjektet. Han er dermed totalentreprenøren og du har kun ett firma eller en person å forholde deg til. Rørleggeren har avtaler med underentreprenører som elektriker, snekker, flislegger, murer og gjerne også maler. 
Velg så ut hva ditt bad skal ha av produkter. La kona velge ut det meste. Hun er f.eks. langt bedre enn de fleste menn når det gjelder farger og kreative løsninger. Gå heller sammen om de større tingene som f.eks. dusjløsning, boblekar, baderomsinnredning etc.

Valg av farger og baderomsmøbler

Et baderom som du vil trives i har som regel lyse eller hvite vegger. Du kan derimot bryte det hele med fargede fliser på gulvet. Det er mange ganger tekstilene og eventuelt grønne planter som skaper stemning på dette forholdsvis lille rommet. Se derfor sammenhengen i farger mellom baderomsmøblene og flisene og velg det du selv og din bedre halvdel liker. Det er ikke rørleggeren eller fliseselgeren som skal benytte badet i mange år fremover. Når valget er tatt for fliser og møbler, kommer resten av seg selv. Bade- eller boblekar, dusj og klosett benyttes mest i hvit utførelse. Har du derimot valgt baderomsmøbler i furu, kirsebær eller fargede fronter, kan du be rørleggeren montere en heldekkende servant i f.eks. grå eller beigemelert utførelse.

Kjøp kvalitet

Når det gjelder badet kan det fort bli dyrt å kjøpe billig. Spesielt gjelder dette selve baderomsinnredningen. Fuktighet er det store problemet på et bad. En familie på f.eks. fire medlemmer skal hver dag dusje, og har du ungdom i huset så blir som regel dusjen benyttet meget flittig. Derfor krever ditt bad god ventilasjon, men i tillegg må du ha møbler som tåler fuktighet. Spør derfor rørleggeren om baderomsmøblene er laget av fuktbestandige materialer. Din rørlegger har sikkert sett grufulle eksempler på møbler som ikke har tålt fuktighet over lengre tid, og som rett og slett må kasseres. I dag gir enkelte leverandører av baderomsmøbler opp til 10 års garanti mot produksjonsfeil. Sats på disse! Baderomsmøbler bør kunne vare i minst 15 til 20 år.

Trivsel på badet

Varme i gulvet på baderommet bør du investere i. I tillegg til at du hver eneste dag vil sette pris på denne komforten, hjelper denne varmen med å redusere fuktigheten. I motsatt fall, dersom du ikke tar denne investeringen, vil du hver eneste dag angre på at du ikke la varme i gulvet. Det er vanskelig og dyrt å legge det inn senere. Pass på at du får nok skapplass. Baderommet blir alltid fort støvete, og det er unødvendig at kosmetikk, hudpleie- og munnhygieneprodukter skal stå fremme. Disse tingene bør oppbevares i skuffer eller i overskapene. Likeledes bør du ha nok skapplass til frottehåndklær og undertøy og andre ting du helst vil skjule for andre i huset eller for dine gjester. Du bør også få montert en trådkurv i ett av skapene hvor familien legger fra seg skittentøyet. La badet se pent ut i det daglige slik at du unngår panikk når uventede gjester dukker opp. Kjøp gjerne en grønn plante eller to, og heng opp et fargerikt bilde hvor fargene bryter litt med interiøret ellers.

Det lille badet

Det er mange hus og leiligheter med små baderom. Dette har produsentene tatt hensyn til, og her kan rørleggeren hjelpe deg. Du kan få dusjløsninger, badekar og baderomsinnredninger i forskjellige størrelser. Slike løsninger finner du som oftest i rørleggerbutikker og i katalogene fra de forskjellige produsenter. Vær forsiktig med sterke veggfarger på små baderom.

Be om datategning

Ta nøyaktige mål og marker hvor dør, vindu, røropplegg og kloakkrør befinner seg og gå til din rørlegger og legg frem dine ønsker. De fleste rørleggere har i dag et enkelt dataprogram hvor akkurat ditt bad kan tegnes inn. Her får du tegnet inn klosett, bade- eller boblekar, dusjløsningen og baderomsmøblene slik at du kan ta tegningen med hjem og studere den i ro og mak. Du kan i enkelte VVS-forretninger også få tegnet inn fliser, speil, badematter m.m. og du kan til og med få alt i farger.

En slitsom periode

Å renovere badet kan bli en slitsom periode og en påkjenning for hele familien. Dersom husets herre skal stå som entreprenør i den tro at man skal spare noen tusen kroner, kan oppussingen bli en lang og vanskelig tid. Man skal koordinere opptil 5 forskjellige håndverkere som skal tilpasse arbeidets fremgang. Det er ikke lett. Avtal med din rørlegger hva som skal gjøres, til hvilken pris og når arbeidet skal være ferdig. Få dette på et papir og gi han nøklene til din bolig. Ha god kontakt med rørleggeren mens arbeidet foregår, og han vil sørge for at resultatet blir bra. Lykke til!