29.08.06 www.husbyggeren.no

Moderne vedfyring kan løse strømkrisen

Av Husbyggeren

- Det er oppsiktsvekkende og trist når Olje- og Energiminister Odd Roger Enoksen sier at "...regjeringen ikke har noen umiddelbar løsning på hvordan kraftkrisen her i landet kan løses." Løsningen finnes, selv om Enoksen til nå har valgt å overse den: Nær 1 million norske hjem kan øyeblikkelig legge om til moderne vedfyring for å få varme til vinteren - dersom Regjeringen gir grønt lys, sier Rene Christensen i Varmeprodusentenes Forening.


Foto: Nibe


Forrige gang staten ga tilskudd til energiomlegging i husholdningene, vinteren 2003, ble ikke vedfyring inkludert.
- Det var den gang en klar feilvurdering, som gjorde at altfor få fikk nytte av ordningen og trolig også var i strid med statsstøttereglene, sier Rene Christensen.

I 2003 var Senterpartiet krystallklare i Stortinget på at moderne vedovner burde ha fått støtte på linje med pellets og varmepumper, og kritiserte Regjeringen Bondevik for å utelate vedovner. Også SV og Ap sluttet seg til dette.
- Jeg er svært skuffet over at Regjeringen Stoltenberg ennå ikke har svart på om de står ved løftene fra den gang, og sørger for at kjøp av moderne, rentbrennende vedovner vil komme inn under tilskuddsordningen denne gangen. Nå må Senterpartiet og Regjeringen snart gi et klart svar: Vil dere støtte moderne vedfyring eller ikke?  - Enoksen har til nå ikke villet svare på om vedfyring på nytt faller utenfor støtteordningen, på tross av Sps løfter i forrige runde. Dersom Regjeringen nå sier nei til å støtte husholdninger som vil investere i moderne vedfyring før vinteren, er det et sjeldent eksempel på politisk handlingslammelse og løftebrudd fra Enoksens parti Senterpartiet, sier Rene Christensen.

Åtti prosent av alle norske husstander kan installere en moderne vedovn. Økt bruk av miljøvennlig vedfyring kan nær sagt over natta frigjøre 15-20 TWh fra strømnettet - tilsvarende 4-5 nye gasskraftverk.
- Vedfyring i moderne, rentbrennende ovner er god energi- og miljøpolitikk, skaper arbeidsplasser i norske distrikter og er et tiltak som virkelig monner for å gjøre folk flest mindre avhengig av dyr strøm. Nå forventer vi at Senterpartiet og de andre regjeringspartiene følger opp gamle løfter, og inkluderer vedfyring i den nye støtteordningen til husholdningene, avslutter Rene Christensen i Varmeprodusentenes forening.

Varmeprodusentenes forening er en bransjeorganisasjon for produsenter av ildsteder; ovner, peiser og peisomramminger. Internett: www.varmeprodusentene.com
Bak foreningen står de største produsentene som leverer i Norge: Dovre, Granit-Kleber, Jøtul, Nibe, Nordpeis, og Scan.

Bakgrunn:

1) Dette uttalte Senterpartiet om vedfyring i Stortinget i 2003 - i sak om ENOVAs støtteordning den krisevinteren (Stortingets Innst S nr 133 (2002-2003). 
"Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til at proposisjonen legger opp til at husholdningene kan få støtte til for eksempel varmepumper, pelletskaminer, eller styringssystemer som bidrar til å begrense elbruken. Disse medlemmer viser til at en moderne vedovn er langt rimeligere i innkjøp enn pelletskaminer. En rent brennende vedovn kan fås fra 5.000 kroner, mens pelletskaminer koster fra 15.000 kroner og oppover. Mange i Norge har dessuten tilgang til gratis ved. Videre er en vedovn langt mer driftssikker enn en pelletskamin. Den har også langt mindre utslipp innendørs. 

Komiteens medlem fra Senterpartiet ber derfor om at også nye miljøvennlige vedovner innlemmes i den foreslåtte støtteordningen, i tillegg til de formåla som framgår av proposisjonen."

Kommentar til vedlegget fra Advokatfirmaet Hjort: 
Vedlagt er et ferskt notat Varmeprodusentenes Forening har fått fra Advokatfirmaet Hjort om de juridiske konsekvensene av å utelukke vedfyring fra den varslede statlige støtteordningen for omlegging til miljøvennlig energi i husholdningene. Hjort har i praksis vurdert ENOVAs "gamle" tilskuddsordning slik den var i 2003 opp mot statsstøtteregelverket - en ordning hvor vedovner var utelukket - og hvor dagens regjeringspartier med Senterpartiet i spissen mente vedovner burde vært med på lik linje m varmepumper og pelletsovner.

Hjorts konklusjon i notatet er klar: 
En tilskuddsordning som ekskluderer vedovner vil kunne anses som ulovlig statsstøtte. Sett i lys av at vedovner synes å være direkte konkurrerende til de teknologiene som nyter godt av støtteordningen, fremstår ordningen umiddelbart som ren statsstøtte. 
Støtteordningen slik den var innrettet i 2003 virket selektiv og konkurransevridende, og at en ordning av denne typen vil kunne være i strid med EØS-avtalens statsstøtteregler. 
Dersom en ny ordning utformes slik at den inkluderer alle substituerbare teknologier (herunder vedovner), vil imidlertid ordningen bli generell i sin karakter og vil således kunne anses ikke å være ulovlig statsstøtte. 

Dette er helt i tråd med det Varmeprodusentene hele tiden har gitt uttrykk for, og i tråd med det Senterpartiet mente i Stortinget i forrige Stortingsperiode. 

Hjort fremhever i notatet at årsaken til at vedovner var utelukket i 2003 kun var at markedet for vedovner er for omfangsrikt, i følge ENOVAs egen evalueringsrapport. Alle andre tekniske og miljømessige krav for å komme inn under ordningen var oppfylt. Det var altså budsjetthensyn, ikke miljøpolitikk som var den reelle årsaken til at vedovner ikke fikk støtte. 
Denne juridiske betraktningen er nylig oversendt til berørte deparementer (Olje- og Energidepartementet, Finansdepartementet og Nærings- og Handelsdepartementet). Den er også sendt til energi- og miljøkomiteen på Stortingets leder, Gunnar Kvassheim.