16.04.10 www.husbyggeren.no

Tegl i hus og hage

Av Husbyggeren

Tegl er et av verdens eldste byggematerialer - skapt av naturens fire elementer jord, vann, luft og ild.


Enebolig med fasadetegl fra Wienerberger - Bratsberg lys kloster med fargespill.


Det bestandige byggematerialet har etterlatt seg solide spor, som i Den kinesiske mur, i Babylons tårn og Romas Colosseum. Dette vitner om et ekstremt bestandig materiale som tåler tidens tann bedre enn noe annet byggemateriale, og som i tillegg er like aktuelt og trendy den dag i dag.

En teglstein gir med sitt lille format og sin modul uendelige muligheter. Med tegl kan det bygges en vegg som ikke bare er bærende, isolerende og beskyttende, men som i tillegg gir det fine mønsteret og et nyansert fargespill som skaper en vakker mur og gir arkitekten mulighet til en uendelig rik kunstnerisk formgivning og et ekte formspråk.

I Norge finnes det i dag kun ett teglverk igjen - Bratsberg teglverk i Lunde i Telemark. Bratsberg har produsert tegl i mer enn 100 år og er et moderne teglverk som har tilpasset seg dagens krav – både produksjonsmessig og markedsmessig, og som leverer det meste av tegl som brukes i Norge i dag.

Velkledd med tegl

Når en fagmann snakker om teglhus, mener han et fullmurt hus - et hus der både den bærende konstruksjonen og værhuden (klimaskjermen) er murt tegl. En slik veggkonstruksjon kalles skallmur, der den indre teglvangen er bærende og opptar tak- og dekklaster. Ytre vange er fasaden og fungerer som klimaskjerm, vindsperre og gir huset sitt estetiske uttrykk. All isolasjon legges i hulrommet mellom vangene, og med 20 cm isolasjon (murplate) oppnås dagens krav til veggens U-verdi.

Et hus i tegl gir det beste utgangspunkt for et godt inneklima. En skallmur i tegl består av mineralske produkter og trenger ikke dampsperre for å tilfredsstille tetthetskravene. Teglvangen puster og står i likevekt med temperatur og luftfuktighet i innemiljøet. Tegl inneholder ingen skadelige stoffer og avgir ingen emisjoner. Tegl har også stor termisk masse og dermed stor evne til varmelagring og bidrar dermed til en stabil innetemperatur.

Velges tegl i husets fasader, finnes det et stort utvalg ulike tegltyper. Tiden er forbi da tegl var rødt. Nå finnes et fantastisk fargespekter fra svart og i alle fargenyanser over til hvitt. Ulike produksjonsmetoder gir ulike uttrykk - fra de stramme maskinproduserte tegl over til de gammeldags håndbankede tegltypene. Felles for alle tegltyper er likevel den unike bestandigheten. Med riktige detaljløsninger og god håndverksmessig utførelse har teglbygg svært lang levetid og krever minimalt vedlikehold.

Tegl som fasademateriale

Den største anvendelsen av tegl i dag, er som fasademateriale (klimaskjerm for konstruksjonen innenfor). Med tegl i fasaden vil man oppnå de samme fordelene med hensyn til estetikk, levetid og vedlikeholdsaspektet som for et fullmurt teglhus. Som eier av et trehus trenger du heller ikke fortvile. Det finnes gode løsninger som gjør det fullt mulig å forblende et eksisterende trehus med tegl og oppnå de samme positive effektene.

Marktegl

For en moderne eiendom er det trendy å tilpasse belegning i hage og oppkjørsel til husets fasader. Marktegl på bakken gir et solid inntrykk – et inntrykk av noe ujålete, det jordnære og bestandige. Wienerberger marktegl blir fremstilt av en spesiell skiferholding leire og brennes ved meget høy temperatur. Råstoffet og brenningsteknikken gir en belegningstegl med stor holdbarhet, høy frostmotstandsevne og stor slitestyrke. Kort sagt tåler marktegl å bli brukt - den blir faktisk bare vakrere med årene. Som med tegl i husets fasader, medfører marktegl på bakken minimalt med vedlikehold. Den tåler biltrafikk - selv med pigger, er godt egnet i norsk klima, og i tillegg er den sklisikker. Det er lett å fokusere på marktegls gode tekniske egenskaper, men en må ikke glemme det estetiske aspektet - belegningstegl er vakre og har en varig farge og et naturlig fargespill. Fargeutvalget de siste årene er betraktelig utvidet, fra rødt, brunt og over mot sort. Internett: www.wienerberger.no